top of page

Een sereen safari-avontuur in het Wilpattu National Park

Bijgewerkt op: 27 jan.

We begonnen onze safari met 'Visit Wilpattu' in het bekende Wilpattu National Park. Meteen merkten we hoe vredig het hier was in vergelijking met parken zoals Yala, waar honderden jeeps tegelijk rondrijden. Op een drukke dag zijn hier slechts ongeveer 65-70 jeeps, ondanks dat het park groter is dan Yala.


The best safari guide in Sri Lanka

Onze gids, Bhashi, van visitwilpattu.com, voorzag ons van een fantastische jeep, vooral omdat we met kinderen reisden. Het was een compacte op maat gemaakte wagen zonder barrière tussen de chauffeur en passagiers, waardoor gemakkelijke communicatie en stilletjes wijzen naar dieren in het wild mogelijk was. Deze jeep voor vier personen (exclusief de chauffeur) was ook perfect voor het navigeren door het terrein van het park.


Bhashi, onze deskundige gids, excelleerde werkelijk in zijn vak. Het park is zijn leven, en hij kent het als zijn broekzak. Zodra we binnenkwamen, spotte hij herten en kon hij ons van alles vertellen over hun gewei-ontwikkeling en soorten.


Natuurlijk stonden we te popelen om Sri Lanka's land big 5 te spotten:

  1. Luipaarden

  2. Luiaard beer

  3. Olifanten

  4. Buffels

  5. Krokodillen.

De Big 5 van Sri Lanka bestaat uit:

  1. Luipaarden

  2. Luiaard beer

  3. Olifanten

  4. Blauwe vinvis

  5. Potvis


Hoewel Wilpattu bekend staat om het zien van luipaarden, is de kans om er een te treffen vrij klein, zoals een reclamebord bij de ingang bezoekers op humoristische wijze herinnerde: 'Waarschijnlijk zie je mij niet, maar raak niet teleurgesteld. Ik zag jou.'

Rond half zeven reed Bhashi ons naar een afgelegen gebied waar hij de afgelopen dagen luipaarden had gespot. Na een uitdagende rit van 15 km kwamen we twee luipaarden tegen midden op de weg, een moeder en twee welpen. Helaas bleef de tweede welp verborgen in de struiken.


Leopard in Wilpattu


Al snel kwamen er nog vier jeeps bij, maar ze hielden een aanzienlijke afstand en joegen of verstoorden de luipaarden niet. Toen de luipaarden in de begroeiing verdwenen, wist Bhashi zeker dat ze de weg zouden oversteken naar een waterpoel verderop. Hij begeleidde een andere jeep voorzichtig om te stoppen, waardoor er een 500-meter lang stuk weg vrijkwam voor de luipaarden om over te steken.


We wachtten 20 minuten, maar de luipaarden verschenen niet opnieuw. We werden echter getrakteerd op het indrukwekkende gebrul van een van hen, een werkelijk adembenemend moment.


Na ons luipaardavontuur ging Bhashi door met het laten zien van verschillende mooie en unieke vogelsoorten. Omdat het niet onze eerste safari was, waardeerden we de diverse vogelwereld nog meer. Een volledige dag safari kiezen bleek een uitstekende beslissing, omdat Bhashi de voorkeur gaf aan vermijden van halve dagtochten om een ontspannen en rustig tempo te behouden.


De natuurlijke schoonheid van het park was betoverend. In het hart van het park was er een rustgebied met schone toiletten, waar we van ons ontbijt genoten terwijl Bhashi de route voor de rest van de dag plande.


Ondanks dat we meer dan een half uur op een aanbevolen locatie wachtten, konden we geen luipaard zien. Desondanks waren er 's middags volop waarnemingen van vogels, buffels, pauwen, toekans, apen, hagedissen en krokodillen, die allemaal gedijden in hun prachtige natuurlijke leefomgeving. We hadden een heerlijke lunch in het rustgebied, waar Bhashi ons waarschuwde om binnen te eten om ondeugende apen te vermijden.


Terwijl we van ons heerlijke zelfgemaakte rijst en curry aan het genieten waren, had Bhashi zijn maaltijd. Plotseling ontstond er commotie onder de andere bezoekers, omdat apen een jeep waren binnengedrongen. Het bleek dat de apen ook onze jeep hadden getarget, en één van hen had slim een koelbox geopend en een Tupperware-container meegenomen. Iets verderop zagen we een andere aap de deur van de bestuurder van binnenuit openen, alsof het een dagelijkse routine was.Lunchtime!Bird, birds & birds

Terwijl ik met andere mensen praatte, uitten sommigen hun ontevredenheid over het beperkte aantal waarnemingen, vooral van olifanten. Bhashi had ons al gewaarschuwd voor de kleine kans om olifanten te zien, wat meestal pas tegen het einde van de dag gebeurt.


Tucan

's Middags deden we nog één poging om een luipaard te spotten. Bhashi adviseerde ons om niet voor 15.00 uur naar beren te zoeken, omdat ze meestal inactief zijn. Echter, Shamila, die zelf aardig een ranger was geworden, spotte een luipaard die onder een grote boom zat, op 200 meter afstand. Met de verrekijker van Bhashi konden we de luipaard van dichtbij observeren, hoewel het maken van een perfecte foto een uitdaging bleek te zijn. Toch was het kijken door de verrekijker een fantastische ervaring. De meisjes waren evenzeer betoverd, en Jaïra merkte op over de prachtige vacht van de luipaard.Op weg terug naar de ingang van het park, een reis van bijna 40 minuten, kregen we een verrukkelijke verrassing. Twee beren staken ons pad over, en we waren betoverd door hun schattige interacties gedurende ongeveer 20 minuten. Het was een buitengewone ontmoeting op zo'n korte afstand.Met deze beren hadden we de big vijf dieren gezien in twee parken. We waren uiterst tevreden, en de meisjes hadden een onvergetelijke dag. Als je overweegt om een safari te doen, beslis dan van tevoren wat je graag wilt zien en kies het geschikte park dienovereenkomstig.
Verwacht niet alles te zien, en kies voor een volledige dag safari. Het kan wat duurder zijn, maar de ervaring is absoluut de moeite waard. En wetende dat je chauffeur de dieren niet zal storen, is werkelijk onschatbaar.


Voor de ultieme safari-ervaring, neem contact op met Bhashi via www.visitwilpattu.com of via whatsapp op +94778661488.


P.S. Bhashi kan ook een prachtige accommodatie regelen voor maximaal 4 personen, op slechts ongeveer 5 minuten van de ingang, waardoor je het gevoel hebt dat je in het park slaapt. Kosten voor 4 personen, inclusief diner en ontbijt: 20.000 roepies. Veel plezier!


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page