top of page

Reizen met kinderen?

Backpacken met kinderen... Als er iets is waar wij in het begin veel opmerkingen over kregen was het wel die combinatie. Iedereen had er wel een mening over. Ouders met zorgen over hun kleinkinderen, vrienden of collega’s.  Opmerkingen zoals: ‘Waarom zoek je het gevaar op?’, ‘wat hebben ze eraan’, ‘ze herinneren het straks toch niet meer’, ‘reizen kan later ook nog’ of de meest gehoorde ‘Nou, ze vinden een Center Parcs ook leuk hoor!’.

 

Mijn eerste reactie is altijd; ‘Waarom niet?’ Vaak blijft het dan bij de laatste opmerking: ‘Center Parcs vinden ze ook leuk’. Dat klopt waarschijnlijk voor de volle 100%, maar dan neemt niet weg dat ze het ook leuk kunnen hebben in een natuurpark in Sri Lanka, aan het strand in Jamaica, in een roeibootje in Central Parc of tijdens een wandeling in Wadi Rum.

 

Maar los van het feit dat het leuk is om te doen, mensen gaan toch sowieso voor het plezier op/met vakantie, zijn er mijn inziens meer redenen om juist wel met kleine kinderen te reizen. Daarnaast zorgt reizen dat ze bekend raken met anderen (culinaire) keukens, nieuwe culturen en doen ze kennis en ervaringen op welke ze niet kunnen leren in een klaslokaal. Maar ook de band als gezin wordt versterkt. 

 

Zo heeft de Family Holiday Association in de UK een onderzoek gedaan naar reizen, en daaruit bleek onder andere dat 49% de meest gelukkigste herinneringen koppelde aan familie vakanties. 

 

Afgezien van die herinneringen, liet het onderzoek ook andere blijvende voordelen naar voren komen. Ik citeer: 

 

‘Significant changes such as increased affection to other family members, better behaviour at school and at home, greater optimism and ambition for their future, reduction in how much they worry and less need for disciplining children were all set out in the results answered by parents.’ (Packham, 2015).

 

Mocht dit nog steeds niet voldoende zijn om je te overtuigen waarom je juist met kinderen moet reizen, dan heb ik hier nog 9 argumenten.

WhatsApp Image 2021-07-04 at 19.03.31.jpeg

1 | Reizen is leren

Er is geen betere manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van Egypte of de ruïnes van het WTC dan er te zijn. De bijbel en het kerstverhaal krijgen een geheel nieuwe beleving tijdens het verkennen van Israël en Bethlehem. Terwijl je reist, kun je niet anders dan leren over andere culturen, plaatsen, mensen en gelijktijd over jouw plek in de wereld.

 

Door op deze wijze te leven ontstaat er een wereldbeeld wat met de beste intentie niet in een klaslokaal onderwezen kan worden.

2 | Reizen biedt nieuwe kansen

Wanneer u op reis bent, dienen zich dagelijks nieuwe kansen aan. Er is altijd een kans om ja te zeggen tegen iets nieuws. Een olifant een snack geven, kamperen in de Serengeti of eten bij eetstalletjes in Vietnam zijn allemaal nieuwe en opwindende ervaringen waar kinderen dol op zullen zijn.

 

Op reis ontstaan er altijd situaties die je kunt zien als nieuwe kansen. Er is tijdens een reis op zoveel ja (of juist nee) te zeggen. Een pelikaan aaien in Naples (VS), overnachten in Bethlehem of lokaal eten, spelen met lokale kinderen in Tel-Aviv en bij mensen in Sri Lanka thuis zijn allemaal opwindende ervaringen waar ook kinderen dol op zullen zijn..

44BD5CBF-FADB-4590-9974-71F9BA95B7E7_1_105_c.jpeg
BA7307D6-28AB-4800-8742-E69C118F2D20_1_105_c.jpeg

3 | Reizen inspireert nieuwsgierigheid en avontuur

Ouders kunnen niet anders dan toegeven dat hun kroost op enig moment ‘nieuwsgierigheid’ toeschrijven in het dagelijks leven. Het spreekt voor zich dat nieuwe omgevingen waarbij alles even anders is dan thuis ook hun nieuwsgierigheid zal prikkelen. En we weten allemaal dat nieuwsgierigheid hun creativiteit beïnvloeden. Want als je in Tel-Aviv wel met kinderen wilt spelen, maar niet de taal spreekt, hoe ga je dat dan doen? Geloof mij, dat lukt ze!

Maar ook wanneer je in Giza loopt, wedden dat er vragen komen over de piramides? .

4 | Reizen creëert kansen om dapper te zijn

Niet elk kind springt in de oceaan om met vriendelijke zeeleeuwen te zwemmen, of durft in de Everglades tussen (op afstand!) de alligator te wandelen. Maar door dit soort activiteiten te doen, krijgen ze een kans om buiten hun comfortzone te treden. En dat vertrouwen in zichzelf, nemen ze mee naar huis. Onbetaalbaar!.

4DCA4837-B6D2-46A0-A77D-AC4CC65F3BA0_1_105_c.jpeg
679FBD2B-BC36-4D01-9782-0FAD5A83C6E9_1_105_c.jpeg

5 | Reizen maakt kinderen flexibeler

 Dit is een van de leukste argumenten. Want wat er thuis is, is er elders (vaak) niet. En dat is een feit waar niemand omheen kan. Ontbijten in het buitenland? Ja, maar zoek maar een hagelslag in het Midden-Oosten. Door het reizen leren ze flexibel te zijn, aan te passen en plezier te vinden in wat er wel is. Zo is één van de mooiste dingen die onze reis naar Israël heeft voorgebracht bij onze toen 2 jarige dochter, dat ze daar dadels is gaan leren eten en nu het liefste in haar school broodtrommeltje wilt hebben..

6 | Reizen creëert verantwoordelijkheidsgevoel

Laat ze eens nadenken over het inpakken van hun tas. Onze kids hebben altijd hun eigen tas ‘gepakt’. Tuurlijk zat er niet alles in, maar wat zij meenamen werd wel hun verantwoordelijkheid. Behalve dat ze trots zijn een eigen tas te hebben, voelde ze zich ook verantwoordelijk!

F0DE70A2-9D5E-45F0-80BF-F26368911D91_1_105_c.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-28 at 20.35.29.jpeg

7 | Reizen leert kinderen open te (blijven) staan voor anderen

Dat reizen ervoor zorgt dat je andere culturen gaat ervaren (tenzij je alleen in het resort blijf) spreekt voor zich. Dat kinderen geen onderscheid maken tussen kinderen (tenzij het is aangeleerd) is ook logisch. Kinderen spelen met andere kinderen, waar ook ter wereld. Ook al spreken ze de taal niet, communiceren kunnen ze wonderbaarlijk altijd! 

8 | Reizen verbetert het leervermogen op school

Volgens de Universiteit van Georgia behaalden studenten die in het buitenland studeerden hogere cijfers bij terugkeer naar de klas. De Wagner Group vond vergelijkbare resultaten. Volwassenen die als kind op schoolreis gingen, haalden niet alleen betere cijfers op school, maar hadden ook meer kans op een hbo-opleiding en een hoger inkomen dan degenen die niet reisden. Simpel gezegd, reizen stimuleert leren en zorgt ervoor dat kinderen willen leren.

EAF3FCB1-AD53-4D4D-9027-516547334074_1_105_c.jpeg
087CA73D-18F3-4AA3-AD0F-B98F84C557C4_1_105_c.jpeg

9 | Reizen creëert meer waardering

Door te reizen leren kinderen hoe goed ze het thuis (in Nederland) eigenlijk wel niet hebben. Zowel qua speelgoed maar qua eten, drinken en kleding. Ze zien hoe andere (kinderen) het hebben.

Deze les zouden wij als volwassenen eigenlijk ook moeten krijgen...

 

bottom of page