top of page

De 80 piramiden van Egypte!

Wees gerust, ik ga niet alle 80 piramiden toelichten in dit blog. Maar de titel geeft wel aan dat er veel meer te vertellen is over de piramiden dan je wellicht dacht. In dit blog vertellen we je meer over onze trip naar de piramiden met de kinderen als onderdeel van onze backpack reis door Egypte gedurende de Covid-19 pandemie.


Het is onze derde dag in Egypte en we zojuist ons ontbijt genuttigd. Vandaag checken we in Caïro uit en gaan we op zoek naar de piramiden. We hebben tijdens deze reis expres de piramiden vooraan in onze reisroute geplaatst, zodat de kinderen daags na aankomst deze kolossen gaan ervaren. Want wat is er nou meer 'Egypte' dan de piramiden?


Ik had vooraf contact opgenomen met Egypt tours portal (zie hier de website) en een mooie deal gemaakt. Wij worden opgehaald vanuit ons hotel midden in Caïro en gaan eerste de piramiden van Gizeh bezoeken om vervolgens door te rijden naar de piramide van Djoser (Saqqara). Wat echt super relaxt is, is dat we hebben kunnen regelen dat ze ons bij een ander hotel afzetten. Normaal doen ze dat niet, maar het is een tip omdat uit te onderhandelen! Na een klein uurtje doemen de piramiden langzaamaan op in de verte. De grote stad ligt echt om deze kolossen heen. Als we de piramiden bereiken dan zien we wat we wel hoopten, maar ergen niet hadden verwacht, het is echt héél erg leeg. Er staan welgeteld twee bussen, maar dat is het. In mijn eerdere bezoeken stonden hier dagelijks tienduizenden toeristen. (14.7 miljoen per jaar!).


Als een farao bij de piramide

 

Short story: De farao's van Egypte dachten goden te worden in het hiernamaals. Om zich voor te bereiden op de volgende wereld richtten ze tempels op voor de goden en enorme piramidegraven voor zichzelf - gevuld met alle dingen die elke heerser nodig zou hebben om zichzelf in de volgende wereld te leiden en te onderhouden.


Farao Khufu begon het eerste piramideproject van Gizeh, circa 2550 voor Christus.

 

De piramiden van Gizeh

De piramides van Gizeh hebben precies dat gedaan wat ze moeten doen: een ​​eeuwigheid mee gaan. De monumentale graven zijn overblijfselen uit het oude koninkrijk van Egypte en werden zo'n 4.500 jaar geleden gebouwd.


Als je hier met kinderen rondloopt dan zal je merken dat de gegeven informatie van de gids niet volledig aangehoord wordt door de kinderen. De immense piramiden trekken de aandacht. Maar eerlijk is eerlijk, na 10 minuten naar deze hoop stenen kijken is de spanningsboog bij de kinderen wel weer weg. Drie tips:

  1. Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend!

  2. Vergeet geen petje!

  3. Bezoek de piramide van binnen!

Zoals hierboven gemeld werd de eerste piramide van Gizeh gebouwd door farao Khufu circa 2550 B.C. Deze 147 meter hoge piramide wordt dan ook wel de 'Grote piramide' genoemd. Klein feitje: de schatting is dat er 2,3 stenen blokken zijn gebruikt a 2,5 tot 15 ton!


De tweede piramide is door zijn zoon gebouwd, farao Khafre. (2520 B.C.). Hier hoort ook de Sfinx bij, de mystische leuk met farao hoofd.


De derde, en tevens kleinere piramide betreft de piramide die gebouwd is door farao Menkaure (2490 B.C.).


De piramide van binnen Is dit de moeite waard ? Ja! Is het mooi van binnen? Dat niet. En toch raden we je aan met kinderen de piramide te bezoeken. Let op, dit kost je wel €20 per volwassene extra! Je foto/video apparatuur moet je achterlaten, een telefoon is nog wel toegestaan. Om bij de ingang te komen moet je eerst een stukje piramide beklimmen, daar begint het avontuur voor de kinderen.Eenmaal 'binnen' begint het echte avontuur, dit is superleuk voor kinderen! Een kronkelpad naar binnen, wat klim en klauterwerk verder en je komt een 160m lange schuine 'trap' tegen. De gangen zijn nauw (circa 1mx1m) en dus raad ik je echt aan om alleen naar binnen te gaan wanneer het rustig is. Dit is namelijk een twee richting weg...


Op zoek naar de schatkamer!

Maar al het klimmen en zweten (en ja dat gaat heel snel door het grote temperatuur verschil) is zeker de moeite waarde. Hoewel de schatkamer op een sarcofaag helemaal leeg is, is dit wellicht hét hoogtepunt voor de kinderen.Na het bezoek aan de piramiden rijden we een stukje van de piramiden af. Hier heb je prachtig uitzicht op de piramiden, ideaal voor een mooi foto moment. Al denk ik niet dat het maken van een foto, zonder andere toeristen zoals ons, makkelijk is. Daarom, en ik blijf het herhalen, ga nu het zo rustig is! In het volgende blog lees je meer over het bezoek aan de Sfinx en uiteindelijk aan de piramide van Djoser!

De woestijn!


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page