top of page

Wat te doen in Negombo met haar betoverende mix van stranden, visserij en christelijk erfgoed!

Vanochtend zijn we vertrokken naar Negombo. Met twee grote backpacks en twee backpacks van de kinderen hebben we als gezin wellicht niet veel bij ons, maar voor een tuktuk misschien toch net iets te veel van het goede. Negombo ligt niet ver van Colombo en is voor veel Sri Lanka reizigers vaak de eerste (en laatste) halte. Wij deden dit uiteraard niet, maar overslaan doen we ook niet.


We regelen een busje via de website www.yenaratours.com. Deze website is ideaal voor het huren van een busje / taxi als:

  1. een TukTuk niet kan/past en

  2. de ‘pick me’ optie ook niet werkt.

Het is tevens betrouwbaar omdat je de prijs bij bestellen al ziet. Geen discussie mogelijk. Voor een kleine dertig dollar rijden we Colombo uit op weg naar Negombo. Ondanks de goede nacht vallen Kokosnoot en Mango alsnog even in slaap, mogelijk door de al vroeg aanwezige hitte vandaag.


Negombo zelf is een kleine plaats gelegen aan de westkust, vlakbij het vliegveld. Het is een bestemming die bekendstaat om zijn adembenemende stranden, levendige visserijgemeenschap en rijke christelijke erfgoed. Met een opvallend hoog aantal christenen in de bevolking, heeft Negombo een unieke culturele sfeer die wordt weerspiegeld in zijn historische kerken.


Wij overnachten vandaag bij “The Panorama Negombo’ , een vriendelijk klein hoteltje ergens in een achteraf straatje. Pittoresk of niet, zodra we de straat inrijden hebben ook wij even onze bedenkingen. Eenmaal aangekomen worden we vriendelijk begroet. De kamer is meer dan perfect, met 4 bedden, en het heeft een zwembad. Dat beloofd wat!

We zetten onze spullen neer en lopen terug naar de weg. De eerste beste TukTuk driver haal ik aan en vraag ik om ons naar de vismarkt te brengen. De vismarkt is uniek vanwege de bruisende sfeer, kleurrijke vissoorten en de directe interactie tussen de vissers en kopers. Het is geen markt die je wellicht gewend ben, sommige vinden het wellicht zelfs vies. Voor ons is het mooi om onze kinderen te laten zien hoe het hier werkt. Woon je dicht aan zee, dan is vis een belangrijke bron van je voeding. De kinderen vinden het behalve stinken wel leuk om te zien.Mango op de vismarkt


De markt zelf heb je met 30 minuten ook wel gezien. Na de markt vraag ik de driver om ons naar de St. Sebastian's Church te brengen. Deze kerk is een bekende katholieke kerk die een belangrijke rol speelt in de lokale gemeenschap. Gelegen in het hart van Negombo, staat de kerk bekend om zijn prachtige architectuur en historische betekenis. Het is een van de oudste kerken in de regio en trekt gelovigen en bezoekers aan vanwege zijn spirituele sfeer en religieuze vieringen. Helaas werd deze geliefde kerk het doelwit van de tragische terroristische aanvallen op Paaszondag in 2019, waarbij vele levens werden verloren en de gemeenschap diep werd getroffen. Naast deze kerk werden er Paaszondag 2019 ook de St. Anthony's Shrine in Colombo, de Zion Church in Batticaloa en verschillende luxehotels in de hoofdstad Colombo getroffen.


Shamila heeft toen een inzameling actie opgezet voor de slachtoffers van deze misselijkmakende terroristische aanslagen. Op de één of andere manier is voor ons juist deze kerk het gezicht geworden van die aanslagen reeks. In 2016 zijn wij hier ook geweest en misschien heeft dat er iets mee te maken.

Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen veel meekrijgen over religie. En hoewel het christendom hun religie is, proberen wij ze zoveel mogelijk mee te geven zodat ze opgroeien met minder vooroordelen, meer begrip en empathie en minder tunnelvisie hebben. Zodat ze keuzes maken waar zij overtuigd van zijn in plaats keuzes maken omdat ze niet beter weten.


Er is ook wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het verkennen en begrijpen van verschillende religies een positieve invloed kan hebben op het verminderen van vooroordelen en het bevorderen van vrede. Een aantal studies hebben aangetoond dat kennis over verschillende religies en interreligieuze interacties kunnen leiden tot meer tolerantie, empathie en begrip tussen verschillende gemeenschappen. Een studie die dit illustreert, is het onderzoek "Intergroup attitudes and relations in multicultural societies: Implications from cross-cultural research" gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science in the Public Interest (2009).


St. Sebastian's Church

Bij het binnengaan van de kerk, het is vrijdag, hangt er een aparte sfeer. Het is rustig, de wind waait ook binnen omdat er heel veel ramen en deuren openstaan. De gedachte aan wat hier is gebeurd grijpt je naar de keel als je hier loopt. Het moment dat ik een foto maak vliegt er precies in het midden van de foto een raaf voorbij. Stomverbaasd kijk ik de foto terug, hij staat er toch echt op. Het doet mij denken aan 1 Koningen 17:4-6: Hier wordt de profeet Elia tijdens een periode van droogte door God naar een beek gestuurd, waar de raven hem voedsel brengen. Dit laat zien dat God de raaf gebruikt als een instrument om voorziening te bieden, zelfs in moeilijke tijden.St. Sebastian's ChurchTerwijl ik samen met de kinderen voorin plaats heb genomen willen zij even samen bidden. Jaïra bid dat hulp voor deze mensen blijft komen en hoopt dat ze later net als haar moeder andere kan helpen. Shamila zit een paar rijen achter mij omdat ze een foto wilde maken als ze wordt aangesproken door een vrouw met een kindje net iets jonger dan Joëlla. Ze gaat ermee in gesprek. Het blijkt één van de slachtoffers te zijn geweest die aanwezig was bij deze aanslag. Het meisje, ik ben haar naam helaas vergeten, was toen pas een paar maanden oud. De aanslag is heel heftig geweest. Het was een tragische gebeurtenis die de vreedzame religieuze co-existentie in Sri Lanka op de proef stelden. En dan niet te vergeten dat na deze aanslagen het aantal toeristen direct met 30% daalde. Deze crisis werd direct opgevolgd door de pandemie. Deze mensen hebben het echt niet makkelijk gehad. Uiteraard helpen wij deze mevrouw met wat ze nodig heeft, dat is het minste wat wij kunnen doen. Maar het bezoek aan deze kerk is een onbetaalbare les geweest voor onze kinderen.


Na dit heftige bezoekje keren wij terug naar het hotel voor een heerlijk zwempartij. De kinderen hebben wederom het rijk voor zich alleen. Als we uitgezwommen zijn gaan we een stukje lopen. Negombo is één lange strip met hotels. De stranden zijn goudkleurig door het prachtige zand, de zee rond deze tijd nog wat woest. Uit eten gaan kan je hier prima, kosten zijn echt laag. Voor een kleine €18,- eten wij met z’n vieren aan het strand! En het hotel? Dat kost ons slechts €32,- voor vier personen inclusief ontbijt! Tijdens onze huwelijksreis 9 jaar terug zaten wij in Negombo in het Goldi Sands, een fantastisch hotel! Maar momenteel ook 6x zo duur. En heel eerlijk? De volgende keer kom ik weer bij deze mensen terug!

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page