top of page

Colombo met kinderen !

Bijgewerkt op: 6 jul. 2023

Het Rosmead Place by Thilanka hotel is een boetiek hotel in de buurt van het centrum. Dit hotel hangt vol met kunst en ziet er uiterst modern uit. De kamer is perfect, bedden zijn heerlijk en de geur van het ontbijt doet ons ontwaken. Als we onze jetlag eruit geslapen hebben (08:00) wagen wij ons naar beneden. Nergens in de wereld worden de kinderen met zoveel liefde begroet als hier in Sri Lanka.De eetzaal is eigenlijk een open ruimte met uitzonderlijk mooi gedekte tafels, zowel binnen als buiten staan grote moderen plantenbakken met de mooiste planten. Dit hotel is een ware oase in een stad met bijna 2 miljoen inwoners. Een ontbijt hier bestaat uit fruit en verse sapjes. Ideaal voor kinderen, tenzij ze nooit fruit eten.


Na ons ontbijt beginnen wij aan een dag Colombo met kinderen. De eerste stop wordt de supermarkt Keells wat niet ver lopen is. Keells is een supermarkt zoals, hou je vast, de Albert Heijn. Groot, met heel veel verse waren en handscanners. Ik schrijf dit bewust omdat sommige mensen denken dat heel Sri Lanka een ongelooflijk arm land is waar men nog leeft in het jaar 1880. Maar niets is minder waar, zeker niet voor deze grote hoofdstad.


Voor de kinderen is het nog even fijn om in deze vreemde omgeving iets ‘vertrouwds’ te zien. Even de supermarkt in, flesjes koud water scoren en wat koekjes voor als de trek toeslaat. Jaïra kiest ervoor om een verse beker met watermeloen te nemen. Als ouders vinden wij dit zo mooi, ze is zeven jaar oud en drinkt in de basis niets anders dan water, melk of thee. Een echt vers fruitsapje, zonder toegevoegde suikers, is voor haar dan echt een feestje.
LOTUS TOREN

Na de supermarkt vervolgen wij onze reis richting het noorden, om het Beira Lake heen. Aan de Noord zijde van het meer ligt de 350 meter hoge Lotus toren. Deze imposante toren uit 2019, gefinancierd door China, was bedoeld als een symbolisch en technologisch hoogstandje. En dat is sowieso gelukt. Er zit wel een bijsmaak aan dit project. In de afgelopen jaren zijn er veel beschuldigingen geuit van corruptie en ontransparante contracten tijdens de bouw. Deze schandalen hebben de geloofwaardigheid van het project aangetast en zetten vraagtekens bij de mate van Chinese invloed op de nationale infrastructuur van Sri Lanka. Héél veel Singalezen zijn argwanend over de Chinese invloed en durven dit ook openlijk tegen je te zeggen.

Desalniettemin, hoe kun je beter een eerste indruk krijgen van Colombo dan deze toren bezoeken?
De toren is trouwens wel relatief duur: $20 per volwassenen en $10 per kind.


Het Historische Erfgoed van de Wolvendaalsche Kerk in Colombo

Nadat we de Lotus toren zijn uitgelopen spreken we een TukTuk driver, Ranjeeth, aan met de vraag om ons naar de Wolvendaalsche kerk te brengen. Voor een kleine 800 roepies wilt hij ons wel brengen. De Wolvendaalsche Kerk, opgericht in 1749, is een van de oudste nog bestaande protestantse kerken in Sri Lanka en wordt beschouwd als een belangrijk cultureel en historisch icoon. De kerk is vernoemd naar de Wolvendaalstraat waar het zich bevindt, en het is een prachtig voorbeeld van de Nederlandse koloniale architectuur uit die tijd.


Het architecturale ontwerp van de Wolvendaalsche Kerk is een perfecte combinatie van Nederlandse en Sri Lankaanse invloeden. Het beschikt over kenmerkende elementen zoals een hoge houten kansel, klassieke pilaren en een indrukwekkende torenspits. Het interieur is versierd met elegante houtsnijwerken en antieke meubelstukken die een gevoel van grandeur uitstralen.


Waarom het nou juist leuk is om hier met kinderen heen te gaan? Dat zit hem in de geschiedenis. Los van de Nederlandse naam, zijn hier ook teksten in het oud Nederlands te lezen. Een mooi herkenningspunt voor kinderen. Ook een prima punt om de banden tussen Nederland en Sri Lanka toe te lichten. Normaal gesproken zou het Dutch Museum daar uiterst geschikt voor zijn, maar die is al een tijdje dicht vanwege renovaties.
Zou jij liever een TukTuk...

  • Huren en zelf rijden

  • TukTuk als taxi gebruiken
Het Betoverende Sri Bala Selva Vināyagar Tempel in Colombo

Na de Wolvendaalsche kerk rijden wij met Ranjeeth naar de Sri Bala Selva Vināyagar-tempel. Deze in het hart van Colombo gelegen tempel, is een betoverende spirituele bestemming die je als bezoeker weet te fascineren door de prachtige architectuur en serene sfeer.De Sri Bala Selva Vināyagar-tempel is een belangrijk hindoetempelcomplex gewijd aan de godheid Vināyagar, ook bekend als Lord Ganesha. De tempel is een waar meesterwerk van traditionele Zuid-Indiase architectuur. Met zijn prachtig gedecoreerde gevel, kleurrijke beelden en ingewikkelde sculpturen, is de tempel een visueel spektakel dat de rijke spirituele tradities van het hindoeïsme weerspiegelt.


De kinderen kijken hier de ogen uit naar de kleurrijke pracht en praal. Vragen waarom dit een heilige plaats is of waarom mensen ‘deze God’ aanbidden komen vanzelf los bij ze. Het is mooi om ze kennis te laten maken met allerlei religies ondanks dat ze zelf christen zijn.


Het leuke is dat ze vaak sneller een paralel zien met ons geloof, als dat wij doen. Zij focussen zich op de overeenkomsten, wij onbewust op de verschillen. Hoe dan ook, de Sri Bala Selva Vināyagar-tempel is een buitengewone bestemming in Colombo, doordrenkt van zowel religieus belang als culturele schoonheid. Een bezoek aan deze prachtige tempel biedt een unieke gelegenheid om een diepere waardering te krijgen voor de rijke spirituele en culturele tradities van Sri Lanka.


Het witte huis van Sri Lanka


Een klein stukje verder komen we aan bij een herkenbaar wit gebouw. En nee, we zijn niet ineens in Washington. Dit glanzend witte neoklassieke gebouw dat eruitziet als het iconische US Capitol Building, is het stadhuis van de gemeenteraad van Colombo.


De bouw begon in 1924. De Britten waren toen nog de koloniale heersers van Ceylon. Het was voltooid in 1927. Het zou de officiële residentie worden van de burgemeester van Colombo en de gemeenteraad. Na de onafhankelijkheid behield het deze rol nog steeds en biedt het kantoorruimte aan de administratieve medewerkers van de gemeenteraad van Colombo en gekozen raadsleden.


De manier waarop een gigantisch gouden beeld van een zittende Boeddha tegenover het gebouw, bij de hoofdingang in Victoria Park, is geplaatst is indrukwekkend te noemen. Het gebouw heet trouwes gewoon het stadhuis. Het is best een ingetogen naam voor een zeer indrukwekkend gebouw.


Independence Square en Independence Memorial Hall: Symbolen van Vrijheid in Colombo


Ranjeeth rijdt ons naar de volgende plek: Independence Square en Independence Memorial Hall. Dit zijn de symbolische plekken die de strijd en overwinning van Sri Lanka op het gebied van onafhankelijkheid vieren. De Independence hall heeft het meest weg van een tempel met heel veel kolommen. Een moment van bezinning, maar ook een moment van even zitten in de schaduw. De kinderen hebben het tot nu toe erg goed gedaan. De hitte is wel behoorlijk, de zon schijnt enorm.


Gangarama Seema MalakayaVervolgens rijden we naar de Gangarama Seema Malakaya, deze betoverende boeddhistische tempel ligt boven het water in een serene en vredige omgeving, omgeven door weelderige groene tuinen en een kalme waterpartij. Deze tempel is dé perfecte plek om tot rust te komen om de grootheid van Colombo even te verwerken. Met zijn prachtige architectuur, waaronder een houten loopbrug over het water en een uitgebreide collectie Boeddhabeelden, is de Gangarama Seema Malakaya een must-visit bestemming voor iedereen die op bezoek is in Colombo!


De keerzijde is dat je starend vanaf dit rustige plekje gaat beseffen hoeveel luxe torens er wel niet omheen worden gebouwd. Het ene grote hotel na het andere hotel schiet hier uit de grond. Colombo veranderd heel snel, dus plan je bezoek zo snel mogelijk!


Laatste tempel van vandaag: Gangaramaya Temple

Niet ver van de Gangarama Seema Malakaya tempel ligt de Gangaramaya-tempel. De tempel herbergt een verzameling prachtig vervaardigde gebouwen die architectonische kenmerken van Sri Lanka, Thailand, India en China combineren. De ingang van de tempel is behoorlijk indrukwekkend. Er staan twee standbeelden van Guan Gong die spelen met een groot mes, heel apart om te zien.


De Boeddhabeelden in de tempel brengen Boeddhabeelden uit verschillende Aziatische landen samen. Er zijn honderden grote en kleine Boeddhabeelden.Er wordt gezegd dat het meest kostbare object van alle collecties een pluk haar van Boeddha is, die meestal veilig opgeborgen is en niet door ‘gewone mensen’ gezien wordt. Ik heb het niet gezien.


Voor ons is dit niet perse de mooiste of meest indrukwekkendste tempel, maar dat komt wellicht omdat wij te oppervlakkige kennis hebben van het boeddhisme. Mocht je juist meer over het boeddhisme willen weten dan is dit een ideale tempel om te bezoeken!


Dutch Hospital

Wij vragen Ranjeeth om ons naar Dutch Hospital te brengen. Dit charmante historische plekje neemt je meer terug in de tijd. Ooit diende dit gebouw als een ziekenhuis tijdens de Nederlandse koloniale periode, maar vandaag de dag is het getransformeerd tot een levendig winkel- en uitgaanscentrum. De prachtige architectuur met zijn kenmerkende Nederlandse invloeden, gecombineerd met moderne faciliteiten, creëert een unieke sfeer.

Als wij hier aankomen zoeken we een plekje om wat te eten. Het ziet er nog wat rustig en verlaten uit. Totdat één van de kinderen vraagt; ‘wat zijn dat allemaal voor bordjes?’ wijzend naar de aantal bordjes die door de hele straat bevestigd zijn aan de kolommen. Er blijkt later vandaag een Street food Festival te zijn. Helaas zijn wij nog te vroeg maar besluiten wel om hier voor terug te komen. We stillen onze lunch bij JAVA lounge, de Singalese tegenhanger van Starbucks / Costa. Ooit begonnen als koffiezaakje in Colombo (hier dus) zit het tegenwoordig al op veel meer plaatsen.

Het is oprecht leuk om te zien dat er naast de beroemde thee cultuur nu ook een koffie cultuur ontstaat in Sri Lanka.


Galle face

Omdat we nog een paar uurtjes moeten wacht op de start van het street food festival besluiten wij naar Galle Face te wandelen. Dit is dé boulevard van Colombo. De zonsondergang hier is fenomenaal. Daarnaast is dit de plek na zonsondergang waar alle lokale inwoners samenkomen om te eten, praten en spelen. Het is nog niet zo druk en de zon schijnt voorlopig nog wel even, dus besluiten we even verkoeling te zoeken in de One Galle Face Mall. Dit gigantische winkelcentrum ligt recht tegenover Galle Face. Het doet niets onder voor een Europees winkelcentrum en zal de bevooroordeeld onder ons doen verbazen hoe modern Sri Lanka óók is.Winkels zoals MontBlanc, Victoria secret, Adidas, Nike en Benetton zijn hier gewoon te vinden. Gelukkig ook een hoop lokale winkels. En helaas besef ik mij nu dat de meisjes groter worden, want Jaïra wil haar zakgeld graag uitgeven aan een mooie lange rok ‘zodat ze deze netjes om kan doen bij het bezoeken van de tempels’. Wat kan ik daarop zeggen?

Na het winkelavontuur in de shopping mall (stiekem vonden Jaïra en ik de airco wel heel erg prettig) gaan we naar buiten, het grote grasveld voor de zee op. Wij zoeken een plekje en laten ons prikkelen door alle kleuren en geuren die we zien. Terwijl de zon ondergaat danst Jaïra er nog even op los, zien we kinderen met vliegers in de weer en schrikt Joëlla even van een meterslange slang die voorbij kruipt. Klinkt heftig, maar deze slang hoort bij iemand die er goed op let.
De zon zakt, en het wordt drukker en drukker. Overal kleine mobiele eettentjes, stelletjes en gezinnen. Een heerlijk levendig schilderij waar wij in mogen zitten. Als de zon eenmaal is gezakt gaan we richting Dutch Hospital voor het street food festival. Uiteraard doen we dit gewoon lopend!


STREET FOOD FESTIVAL @ Dutch Hospital


Eenmaal onderweg naar het Food festival wordt ik aangesproken door een man in pak, een zakenman op weg naar huis: ‘Where are you from?’ En begint een praatje over hoe blij hij is met toeristen. Ik maak een praatje met hem. Zodra hij begrijpt dat Shamila hier is geboren vertelt hij graag dat er verderop een festival is met dans. Hij is overenthousiast en raad het ons echt aan, hij houdt direct een TukTuk aan en regelt een belachelijk lage prijs. Voor wij het weten gaan wij mee in zijn enthousiasme en rijden we richting de onbekende plek aan de andere kant van het meer.


Het blijkt in de Gangaramaya tempel te zijn, waar wij eerder vandaag ook al waren. Wij besluiten om toch maar niet naar binnen te gaan, omdat we de tempel al hebben gezien en de kinderen al honger (trek) beginnen te krijgen. We gaan toch door naar Dutch Hospital.


En ja hoor, daar is hij dan. Het ongevraagde bezoek aan de GEM store. De TukTuk driver stopt ongevraagd bij een juwelen winkel. 'Just 1 minute sir' . Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het deze situaties. Trap er niet in! In sommige gevallen ga je even naar binnen en sluiten ze de deur achter je. Die winkeliers zijn best agressieve verkopers. Met kinderen erbij valt het mee, maar wees hier wel op voorbereid. Uiteraard is dit niet alleen van hier, het gebeurt overal. Je kunt twee dingen doen: rustig blijven, rondje lopen en naar buiten stappen of niet eens naar binnen gaan. Maar niet naar binnen gaan betekend vaak een nieuwe TukTuk zoeken in een achteraf steegje.

Daar aangekomen is het een drukte van jewelste. De kinderen vinden het allemaal prima en lopen langs de eetstalletjes om te kiezen wat ze willen. Vlees, vegetarisch, curry’s, zoetwaren maar ook Fish&Chips. Verderop staat een bandje live te spelen op straat. Jaïra en Joëlla kiezen voor heerlijke maiskolven, daar zijn ze gek op sinds de reis naar Palestina waar het op elke hoek van de straat verkocht wordt.


Wij gaan aan de haal met Pani Puri, heerlijk! Pani Puri is een populaire Indiase streetfood-snack bestaande uit knapperige hollow puri gevuld met gekruide aardappelen, linzen en chutneys, geserveerd met een verfrissende pittige tamarinde-muntsaus. Deze delicatesse vindt zijn oorsprong in de regio's Uttar Pradesh en Bihar in India en is geliefd om zijn explosie van smaken en texturen. In Nederland is het wel te verkrijgen, maar is het niet heel makkelijk om aan te komen. Wij grijpen de kans en nemen het ervan! Na een enerverende avond vol dans, eten en muziek lopen we richting de tuktuks, de laatste rit voor vandaag. Moe maar voldaan komen we weer in ons hotel aan. Morgen vertrekken we naar Negombo. Vandaag hebben de meiden gewoon 18km gewandeld in een heel warm Colombo, en zeuren? Nee, dat niet. Het is een kwestie van een gebalanceerde dagplanning. Wij wat, zij wat.
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page